Naisten perhokalastuskurssi 17.-18.5. Kynäsjoella (Ilkka Lehtinen)

Huippulämpimän alkukevään jälkeinen kylmä jakso ei paljoa antanut odottaa kurssiviikonlopulta, vaan kuinkas sitten kävikään

Säiden haltija käänsi perjantaina paremman puolensa ainakin kohti lounaista Suomea ja kurssi saatiin viedä läpi erinomaisen lämpimässä säässä.

Virallisesti kurssin ajankohta oli otsikossa mainittu, mutta innokkaimmat olivat saapuneen paikalle jo torstaina ja kaikki kurssilaiset olivat paikalla perjantai-iltana.

Kurssille ilmoittautui 14 naista, joista kolme joutui eri syiden takia peruuttamaan osanottonsa. Eräs vielä aivan "kalkkiviivoilla" ja tieto hänen poisjäännistään tavoitti meidät vasta perjantaina.

 Perjantai-ilta vietettiin jo tutuksi tulleella metodilla - vapaata ajan kulutusta -, mutta eräät olivat jo silloinkin opettelemassa Kari Lahden opastuksella heittämistä. Kuka yhden käden, kuka kahden käden vavoilla. Loppu kurssiväki vietti aikaa, kuka mitenkin parhaaksi näki. Osa grilliriihellä, osa jossain muualla.

 Lauantaiaamu valkeni todella kauniina ja aamiaisen jälkeen siirryttiin tosi toimiin. Osa kalasti, osa jatkoi perjantain harjoituksia Teuvon, Tuukan ja Timon "vahtiessa" ettei mitään vahinkoja pääse sattumaan. Oma roolini oli tällä kerralla  suurimmalta osin kuivalla maalla opastusta, tosin kerkisin itsekin hivenen kahlaamaan. Harmillisinta oli kai se, että osa kurssilaisista - kuten oppaistakin - oli jollain tavalla "invalideja", eli käsi-, selkä-, ja jalkavaivoja oli useammallakin paikalla olijalla.

Tunnelma oli kuitenkin leppoisa ja he jotka eivät jonkun vaivan takia viitsineet tai voineet kahlata tai kalastaa, saivat aikansa kulumaan rannan tuntumassa seuraten muiden temmeltämistä. Ensimmäinen kurssijakso kuluikin ensin nauttien lämpimästä säästä, myöhemmin jo varjopaikkojakin etsien

Lounaan jälkeen jatkettiin siitä, mihin oli sitä ennen jääty, mutta myös ottiperhoja syntyi Tuukan toimiessa sidonnan vetäjänä. Perhonsidonta jäi tällä kurssilla kuitenkin aika vähälle, koska lähes jokainen halusi saada heittonsa "jengoilleen" ennen kesää.

Iltaseitsemäksi sovittu savusauna oli ajallaan lämmin - ettei miltei kuuma - ja siirryttiin ohjelman mukaiseen löylyherkutteluun. Jokiveden lämpötila ei ollut kovinkaan korkea (n. + 10 C), mutta siitä huolimatta kylmäpäisimmät kävivät joessa, jos ei nyt uimassa niin kuitenkin kastelemassa itsensä. Loppuilta meni taas grilliriihellä ja kukin osallistui illanviettoon, miten parhaaksi katsoi.

Heitonopettajamme Kari Lahti oli lauantaipäivän matkoilla, mutta palasi iltamyöhällä takaisin ja sunnuntaina saamani tiedon mukaan Kari oli opastanut muutamaa kurssilaista niin kauan kuin valoa vähänkin riitti. Eli ns. "hämärähommiakin" tuli kurssin aikana tehdyksi.

Sunnuntai valkeni lauantaitakin lämpimämpänä, tosin varhaisimmat kalastajat eivät vielä auringon lämmöstä päässeet nauttimaan. Aloittivat kalastuksensa niin varhain.

Kun sunnuntain aamiainen oli syöty, jatkettiin hyväksi havaitun kaavan mukaan, eli heittoja vedessä, heittoja nurmella….

Kahden käden vavalla heittäminen oli sunnuntain kiistatta halutuinta oppia. No, siihen oli joillain oma syynsä ja asiaan oli myös varauduttu riittävällä määrällä "kalustoa". Päivä sujui pääosin erittäin hikisissä merkeissä, ei siksi että kurssilaiset eivät olisi omaksuneet oppeja, vaan kuuman kelin takia. Jos aamulla olikin ollut hieman viileää ja rantaan oltiin tultu pitkin lahkein, ennen puolta päivää shortsien määrä lisääntyi merkittävästi ja kahluutakit sekä muutkin pitkähihaiset saivat "kyytiä".

Kurssi oli päätetty lopettaa lounaaseen n. klo 14.00, mutta jo paljon sitä ennen kurssilaisten heittämistä oli todella mukava katsella. Ahneimmat jatkoivat harjoituksia Lahden Karin opastuksella vielä siinäkin vaiheessa, kun "kokosin" omia varusteitani ja leiriäni - auto/matkailuvaunu - kuljetuskuntoon.

Kurssin järjestämispaikkana oli Kynäsjoen Eräpalveluiden jo tutuksi käyneet "nurkat", eikä juurikaan mukavampaa paikkaa voisi ajatella kurssipaikaksi. Majoitus ja muut palvelut ovat erinomaisen riittävät, miltei privaattipooli kalastukseen, lisäplussana makoisat savusaunan löylyt jotka isäntä Jari Vettenniemi tälläkin kerralla järjesti kurssilaisten iloksi.

Kaloja oli tankattu jokeen alkuviikolla ja nyt uskaltaa sanoa, että kunnon kaloja. Suurimmat ylös saadut/otetut reilusti yli kolmen kilon. Kaloja muuten saatiin tällä kerralla melkoisia määriä, pääosin yhden kurssilaisen toimesta, mutta eipä häntä paljon muualla kuin joella näkynytkään. Mainittakoon, että suurimman osan kaloistaan hän laski takaisin, vaikka kurssilta ei kuitenkaan tuorettakaan kalaruokaa puuttunut. Graavikalaa oli tarjolla "pitkin ja poikin". Lisäksi kurssin menu oli tällä kerralla kalapainotteinen ja totutun maukas.

 Vaan mitähän voisi mainita kurssista kokonaisuutena? Saamani palautteen mukaan kurssilaiset olivat tyytyväisiä saamiinsa oppeihin, vaikka ihan jokaiselta en erikseen asiaa kysynytkään. Syksyn kurssin päivämääräkin lyötiin jo lukkoon ja sille olisi muutama ilmoittautunut saman tien. Päätimme kuitenkin, että tehdään kesän henkilökohtaiset kalareissut alta pois, ja palataan kurssiasiaan heinäkuun loppupuolella. Sitä ennen kurssitellaan kuuden nyt osallistuneen kanssa heinäkuussa Inarijoella, mutta siitä kenties myöhemmin jossain muussa yhteydessä.

 Kiitos kurssin "majoitus- ja muonitusmestari" Jarille sekä Kari "Lahu" Lahdelle, Teuvo Patroselle, Tuukka Degermanille ja Timo Marttilalle opastustoimista, mutta ennen kaikkea jokaiselle kurssilaiselle. Ilman osallistumistanne kurssia ei olisi tarvinnut järjestää.

Kiitoksensa ansaitsevat siis Eija, Karoliina, Piia, Piia, Pirjo, Petra, Sari, Sirpa, Susanna, Tiina ja Tuija. Viikonloppunsa voisi viettää erittäin paljon huonommin, kuin mitä kanssanne vietetty kurssiviikonloppu.

Toivotankin kireitä siimoja kesän reissuillenne…ja toivottavasti tapaamme jälleen syyskuussa!

Ilkka Lehtinen